Aș dori să vă fac cunoscut un moment îndrăgit de elevi și emoționant pentru cei care jonglează cu științele exacte. Brio Challenge sau Olimpiada Digitală de MATE, este un concurs deschis tuturor copiilor pasionați și buni la matematică. La competiție participă elevi de la clasa I până la clasa a XII-a. Ajunsă la ediția a 2-a, competiția oferă tuturor copiilor șansa de a deveni olimpici digitali la matematică. Elevii pot câștiga, de asemenea, premii atractive (cum ar fi laptopuri sau console de jocuri).

Mărturisesc că am adorat matematica în gimnaziu, deși mă fermecau și celelalte discipline. Calculele precise, geometria, trigonometria (până la un punct) m-au pasionat. Doar la liceu n-a mai mers atât de bine, adolescența și problemele din societatea românească a anilor 90 și-au spus cuvântul…

La țară nu existau foarte multe participări la olimpiade, deși existau elevi foarte buni la diferite discipline. Îmi amintesc că într-un an am participat la preselecția pentru olimpiadă la limba română și la matematică. La concursurile școlare locale am participat de fiecare dată… Eram deosebit de emoționat că trebuia să particip la olimpiadă faza județeană și îmi făceam planuri, dar și probleme… La română, deși eram bunicel, nu preferam învățarea mecanică a unor comentarii, iar abordarea personală nu era apreciată… Mă bazam pe gramatică, dar nu eram excelent nici acolo. La matematică însă eram optimist. Doar emoțiile m-ar fi putut împiedica să scot un rezultat foarte bun ( cunoșteam toate principiile de rezolvare a problemelor de matematică). Dar în ultimul moment, profesoarele ne-au anunțat că nu vor mai participa cu noi la olimpiadă ( ulterior am realizat că ele nu doreau să ne expună prematur, dar ne sprijineau în inițiativele noastre de a ne dezvolta personal și de a dobândi cunoștințe).

Și astfel s-a scris o pagină cu experiența mea la participarea la olimpiadă… Nu am participat, dar mai am și acum acasă exemplarele din ”Gazeta Matematică” din mai mulți ani consecutivi pe care le parcurgeam și de unde găseam exerciții interesante pe care să le rezolv.

Mă întreb în ce clasă ați dori dumneavoastră să fiți acum dacă ați putea participa la Brio Challenge. Aștept răspunsul dumneavoastră la această provocare pe care îl puteți expune la comentarii … !