Casă…, dulce casă !

Mulți dintre noi cred că pentru construirea unei case drumurile nu sunt atât de întortocheate și că dacă este asigurată partea financiară nimic nu mai poate amâna visul atât de arzător al tuturor: o casă modernă și durabilă. La țară, în special, s-a construit după priceperea omului și în multe cazuri fără prea multe autorizații, uneori fără niciuna măcar. A construi este un fapt lăudabil și o investiție care recomandă persoana care o efectuează ca pe una responsabilă și precaută, dar dacă totul se face după ureche se poate ajunge la situații deosebit de grave, mai ales dacă acest aspect devine un fenomen generalizat.

În perioada comunistă majoritatea construcțiilor fără prea multe aprobări s-au realizat la țară, dar după Revoluție din cauza unei relaxări păguboase în domeniul cadastral au apărut numeroase construcții de tip casă sau vilă fără personalitate, dezechilibrate, contând doar să aibă cât mai multe camere adăugate. Opinia experților din acest domeniu a contat puțin sau deloc. Unele autorizații dacă au fost emise au fost minime și nerespectate, construindu-se fără o viziune consistentă într-un mod haotic. Tot acest haos este vizibil și în zilele noastre în unele cartiere urbane, reflectând epoca, generația și nepriceperea din păcate. Discutăm despre locuințe fără o identitate arhitectonică, dovada unui kitsch generalizat.

Am avut ocazia să mă confrunt cu acest domeniu într-o situație inedită. O importantă firmă de construcții pe schelet metalic m-a invitat la un interviu pentru un post de redactor a unor texte pentru descrierea necesară a unor modele de construcții de pe website-ul acesteia. În acest fel am putut să aprofundez cunoștințele mele tehnice și modelele promovate de acest domeniu provocator, deși colaborarea n-a durat din motive care nu-mi pot fi imputate. Dincolo de aspectele arhitectonice care sunt esențiale, putem să adăugăm faptul că de regulă atunci când preia o comandă firma respectivă se ocupă singură de obținerea majorității autorizațiilor și aprobărilor din domeniu. Majoritatea dintre ele fac propuneri și realizează inclusiv fundația clădirii.

În majoritatea situațiilor însă foarte puține persoane realizează profunzimea situației, actului și necesitatea acestuia. În multe situații cetățenii acuză deosebit de stufoasa documentație necesară sau timpul destul de îndelungat în elaborarea acestora. Dacă unele aspecte pot fi îmbunătățite, cu siguranță munca arhitecților și oficiilor de cadastru este enormă și pentru pregătirea fiecăruia dintre ei s-a investit deosebit de mult timp. Așadar putem să avem încredere în membrii acestui domeniu și putem să fim convinși că lucrurile în domeniu se vor simplifica și îmbunătăți.

O altă experiență, când am avut ocazia să văd rezultatul net al activității cadastrale, a fost când pentru câteva luni am lucrat la inventarierea și scanarea actelor de proprietate realizată în județ. Documente de proprietate ale imobilelor și terenurilor au fost inventariate una după cealaltă completând astfel informațiile și baza de date națională. Am întâlnit situații interesante ale unor documente încă din secolul XIX, din perioada interbelică sau comunistă.

Din fericire există în zilele noastre posibilitatea contactării online a unor astfel de societăți care se ocupă în timp util de elaborarea documentației necesare construcției unei locuințe. Una dintre cele mai renumite și serioase care se ocupă de proiectare, audit energetic, evaluare imobiliară și servicii auxiliare este Biroul de Arhitectură AIA. Website-ul AIA, deosebit de modern, de futurist și util prin informațiile sale, vă poate edifica privind orice aspect asupra căruia aveți o minimă nelămurire.

Obținerea avizelor de construire sau ale avizelor de amplasament revin în competențele acestui birou de arhitectură responsabil. AIA este la un pas de îndeplinirea visului dumneavoastră. Accesând paginile website-ului acesteia veți putea găsi întreaga arie de responsabilitate și competență a specialiștilor săi în acest domeniu. Un proiect de casă bine realizat și complet începe cu AIA Proiect. Puteți opta pentru un proiect tip sau generalizat, iar AIA Proiect vă realizează consultările inițiale, definitivarea și verificarea proiectului dumneavoastră de casă și documentația de autorizare și construcție. Serviciile AIA sunt disponibile pe întreg teritoriul României la prețuri acceptabile și oferind mai multe categorii de proiecte de casă: casă mică, medie, casă cu etaj, casă cu mansardă, casă cu calcan, proiect casă duplex etc. Termenul de execuție al unui proiect de acest gen este de regulă prin AIA Proiect de câteva săptămâni.

AIA Proiect realizează și audituri energetice. Auditul energetic analizează consumul de energie, managementul energiei, planul de eficiență periodic, realizarea și implementarea proiectului de reducere și optimizare a consumului, identificarea celor mai bune posibilităţi de finanţare, suport în operare şi întreţinere, monitorizarea si evaluarea economiilor.

AIA Proiect oferă tuturor partenerilor săi servicii de certificare energetică. Un certificat energetic deține următoarele detalii: Auditorul care emis prezentul certificat energetic;Principalele caracteristici energetice ale proprietății certificate;Detalii tehnice grupa și nota energetică furnizată prin certificat energetic;Alte date importante în procesul de certificare energetică. Încă din 2010 a intrat în vigoare un act normativ prin care este obligatoriu un certificat energetic atunci când se vinde sau închiriază o clădire la recepție sau cadastru.

 

Este necesar de asemenea un calcul al coeficientului termic care exprimă eficiența termică a locuinței în cauză. Acesta este cunoscut sub numele de Calcul G Global. Autorizația de construire se obține doar după completarea dosarului de autorizare cu Calculul G ( denumit Calculul Coeficientului de Izolare Termică ).

Dacă v-am stârnit interesul, puteți să apelați cu încredere la serviciile acestor experți ai unui domeniu atât de dinamic și provocator.

AIA Proiect este un lider în domeniul arhitecturii și vă poate oferi atât consultanță, cât și numeroase servicii care scurtează calea dumneavoastră către împlinirea aspirațiilor !

AIA Proiect este mereu alături de dumneavoastră !